Uutiset

17.01.2011 Kumpi kannattaa bensapumpulla: halvin litrahinta vai keskittämisalennukset?


Autoilun kustannuksiin vaikuttavat polttoaineen litrahinnan lisäksi muun muassa ajotapa, reittivalinnat ja tankkauspaikka. Kannattaako.fi:n tekemän selvityksen mukaan halvempaa litrahintaakin suurempi hyöty saattaa tulla etukorteilla saatavista keskittämisalennuksista. Keskikokoinen perhe voi säästää vuodessa jopa satasia. Hyödyn voi jokainen laskea itse Kannattako.fi –sivuston laskurilla.

Hintatietoinen autoilija pyrkii aina tankkaamaan siellä, missä polttoainetta myydään halvimmalla. Kannattaa kuitenkin miettiä pelkän hinnan lisäksi muitakin tekijöitä, mikäli etsii keinoa pienentää polttoainekulujansa.

– Polttoaineen kulutukseen vaikuttavat tietysti reittivalinnat, auton kulutus ja oma ajotapa. Ja silläkin on merkitystä, missä bensa-asema sijaitsee. Lisäksi nykyään kerätään erilaisilla etukorteilla pisteitä ja bonuksia, sanoo Kannattaako.fi-sivuston perustaja Jarno Mört.

Jos perheessä ajellaan ahkerasti kahdella autolla, niiden vuosittaiset polttoainekulut voivat nousta kuuteen tai seitsemään tuhanteen euroon asti. Tiedostava kuluttaja saattaa näillä summilla hyötyä bensaostoksissaan jopa neljä sataa euroa.

Etsiäkö edullisin bensa-asema vai käyttääkö etukorttia?

Halvimman bensa-aseman etsiminen tai toisaalta kodin lähellä sijaitsevan aseman käyttäminen saattaa tuntua mielekkäältä. Miehittämättömillä asemilla polttoaineen hinta on usein hieman edullisempi kuin palveluasemilla, mutta mikäli käyttää etukortteja, niiden tuomia hyötyjä kannattaa vertailla.

– Tavalliselta kuluttajalta useimmiten löytyvillä kanta-asiakaskorteilla voi olla vaikutusta polttoainekuluihin. Plussa-pisteitä saa joillakin Neste- ja Teboil-asemilla siten, että kun tankkaa eurolla saa yhden plussapisteen. S-Etukortti taas kerryttää bonuskertymää, joten on paljon muista ostoksista kiinni, minkä verran kuluttajalle palautuu rahaa.

Esimerkkilaskelma valaisee etukorttien käyttöä. Mikäli ajaa noin 30 000 kilometriä vuodessa, tulee kilometrejä keskimäärin 2 500 kuukaudessa. Jos auto kuluttaa kahdeksan litraa sadalla kilometrillä, kuluu polttoainetta noin 200 litraa kuukaudessa. Ja jos polttoaine maksaa 1,60 euroa litralta, kuluu siihen noin 320 euroa kuukaudessa.

– K-ryhmän pisteitä tulee silloin 320, joka tekee noin 1,60 euroa, jolloin litrahinta tippuu vajaan yhden sentin. S-ryhmän palautus on vaikeampi laskea, mutta jos kävisi saman ketjun ruokakaupassa ja saisi täyden viiden prosentin palautuksen, palautuisi kuukauden polttoaineostoksista peräti 16 euroa eli 8 senttiä litralta, laskee Mört.

Laske omat kulusi ja vertaa, mikä kannattaa

Suuri osa autolla ajetuista matkoista on alle kolmen kilometrin pituisia. Lyhyiden matkojen kävely tai pyöräily olisikin varmin tapa säästää polttoainekuluissa.

– Polttoainetta kuluu joka kerta, kun auton käynnistää, olipa matka kuinka lyhyt tahansa. Jos edes muutaman matkan tekisi kävellen, säästöä tulisi helposti ja kuntokin nousisi, hymyilee Mört.

Auton jättäminen kotiin on usein kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Siksi kannattaakin laskea, mikä on itselle edullisin tapa tankata. Vertailua varten on tiedettävä, paljonko polttoainetta kuluu kuukaudessa.

– S-Etukorttia käyttävien on lisäksi tiedettävä oman osuuskuntansa prosenttitaulukko, jotta voi laskea palautuvan summan. Etujen vertailu on aika monimutkaista, ja yksi vaihtoehto onkin käyttää Kannattaako.fi–sivuston valmista ohjelmaa. Plussa-korttia käyttävät pystyvät laskemaan hyödyn suoraan loppusummasta.


Klikkaa kuvaa niin näet sen isompana.Liite: Polttoainevertailu 2012


-kannattaako.fi


08.12.2011 Selvitys: Joulun ruokakori kannattaa ostaa isosta kaupasta - etukorteillakin voi olla merkitystä


Joulukuu on paitsi lahjojen, myös ruoan ostamisen aikaa, ja jokaista kiinnostaa, missä voi tehdä kaikkein edullisimmat ruokaostokset. Hintavertailu on mielenkiintoista, mutta myös hankalaa, koska samoja tuotteita ei löydy läheskään kaikista kaupoista. Tämän huomasi myös Kannattaako.fi-sivuston perustaja Jarno Mört vertaillessaan jouluruokakoreja eri kaupoissa.

– Laadimme jouluruokia sisältävän kauppalistan, ja pyrimme hankkimaan tuotteet kahdeksasta eri kaupasta. Kokonaishintavertailu ei suoraan onnistunut kaikkien kauppojen välillä, sillä vain muutamasta löytyivät kaikki listan 22 tuotetta. Niistä kaupoista, joista tuotteet löytyivät, oli Prisma halvin ja S-market toiseksi edullisin. Kolmannelle sijalle jäänyt Citymarket oli yllättävän paljon muita kalliimpi, kertoo Jarno Mört.

Jouluna suositun torttutaikinan hinta vaihteli merkittävästi. Esimerkiksi Stockmannin Herkku myi kalleinta taikinaa, kun taas halvin löytyi Prismasta. Hintaeroa oli alle kahden euron tuotteessa peräti 73 senttiä. Kahvin hintakin vaihteli kovasti, ja tällä kertaa edullisimmat vaihtoehdot löytyivät Citymarketista ja Lidlistä, kun taas kalliimpaa kahvia tarjosivat Stockmann ja Valintatalo.

Halpa tarjous ei aina ole hyvä

Joulun alla kaupat houkuttelevat asiakkaita myös isoilla tarjouksilla. Entä, jos löytääkin supertarjouksia tai jos etsii kaikkein halvimmat tuotteet esimerkiksi Lidlistä tai jostain muusta kaupasta, jossa ei kerätä kanta-asiakaspisteitä? Moni pohtiikin, kannattaako yksittäisten tarjousten perässä juosta, ja useat antavat painoarvoa myös käytetylle ajalle ja matkakuluille.

– Selvitys paljasti, että tarjous ei automaattisesti tarkoita halvempaa hintaa kuin muualla. Esimerkiksi K-ryhmän kaupoissa kaksi torttuhilloa oli tarjouksessa 1,80 €/2 kpl. Toisaalta S-Marketin normaalihinta 0,79 € yhdelle oli silti edullisempi. Siksi tarjousten perässä juokseminen ilman kunnon vertailua ei kannata, Mört toteaa.

Iso talous saattaa hyötyä keskittämisestä

Jos kerää pisteitä ja bonuksia, saa ostoksistaan sitä suuremman summan rahaa takaisin, mitä enemmän ostaa. Etukorttia käyttävän kannattaa laskea yhteen joulu- ja perusruokakulujen lisäksi myös bensa-, sähkö-, vakuutus- ja ravintolakulut sekä kaikki ne muut kulut, jotka kerryttävät pisteitä samalle etukortille.

– Vasta kun lasketaan etukortin kautta palautuva raha, tiedetään joulukuussa kulutettu lopullinen rahasumma, Mört sanoo.

Kaiken kaikkiaan etukorttien, tarjousten ja matkakulujen muodostama yhtälö on monimutkainen. Näyttäisi kuitenkin siltä, että keskittäminen kannattaa ainakin suurille kotitalouksille.

– Esimerkiksi vähän isommassa perheessä tavallisen kuukauden aikana ruokaan ja muihin ostoksiin voi kulua yhteensä 1 500 euroa. Tällä summalla ostoksista palautuu perheelle Suur-Seudun Osuuskaupan etuuksilla noin 75 euroa. Joulun alla ruokaostosten osuus voi kasvaa 300 eurolla, jolloin kokonaiskulutus olisikin 1 800 euroa, ja palautuksina tulee 15 euroa enemmän. Silloin jouluruokakorin voisikin ajatella maksaneen vain 285 euroa, Mört laskee.

Pikkukaupat ovat usein kalliimpia

Moni valitsee nopeuden ja helppouden vuoksi lähikaupassa poikkeamisen isojen markettien sijaan. Joulukorivertailu vahvistaa kuitenkin sen, minkä useimmat jo tietävät: pienissä kaupoissa on selvästi kalliimpaa kuin marketeissa. Yllätyksiäkin hintavertailu toi.

– Muun muassa Valintatalo veloittaa esimerkiksi joululaatikoista noin kymmenen senttiä enemmän kuin vaikkapa Citymarket. Toisaalta kilon painoinen kinkku maksoi Citymarketissa euron enemmän kuin Valintatalon vastaava. Prismassa ja S-marketissa pienet kinkut olivat vielä pari euroa halvempia.

Selvityksessä tutkitut tuotteet on kerätty kaupoista 30.11.–7.12. Hinnoissa ei ole otettu huomioon sen hetkisiä tarjouksia, vaan vertailuhinnat on kerätty normaalihintojen mukaan. Vertailu on pyritty tekemään mahdollisemman huolellisesti. Emme vastaa mahdollisista virheistä.


Klikkaa kuvaa niin näet sen isompana.Liite: Ostoskorivertailu 2011


-kannattaako.fi

14.09.2011 Kannattaako.fi on avattu

Kannattaako.fi on uusi sivusto, joka kertoo, mitä todellista hyötyä kaupan etu- ja asiakaskorteista sinulle on. Korttiohjelmat ovat monimutkaisia eikä hyötyjä ole aina helppoa hahmottaa. Sivulla voit laskea omien kulutustottumuksiesi perusteella, mitä hyötyä korteista on juuri sinulle, ja mitä korttia sinun kannattaa käyttää. Sivustolla on myös lisätietoa eri korteista ja etu- ja asiakkuusohjelmista sekä esimerkkejä erilaisten talouksien tyypillisistä ostoksista.

Levitä meistä tietoa myös kavereillesi ja jaa meidät Facebookissa, jotta yhä useampi saa päivittäisostoksistaan enemmän irti!-kannattaako.fi